Kosten en budget voor reizen in Sri Lanka

Wanneer je een reis naar Sri Lanka op de planning hebt staan, ben je natuurlijk benieuwd naar de kosten om zo je budget te bepalen. Sri Lanka is een goedkope bestemming als het gaat over uit eten gaan en vervoer, maar een entreeticket voor een nationaal park kan weer best aan de hoge kant zijn. Wij hebben meerdere keren door Sri Lanka gereisd, zowel in het hoogseizoen als in het laagseizoen en delen hier onze ervaringen met je. In dit artikel lees je dan ook alles over de kosten voor vervoer, eten, accommodaties en activiteiten. Wij hebben voor het gemak alles omgerekend naar euro’s zodat het lekker overzichtelijk is.

Goed om te weten: In Sri Lanka betaal je met de Sri Lankaanse Roepie en door heel het land vind je geldautomaten.

Kosten voor eten en drinken in Sri Lanka

Laten we gelijk beginnen met een leuk onderwerp: eten en drinken. Dat is namelijk super goedkoop in Sri Lanka. In een lokaal restaurant betaal je voor een goed bord eten met groente, kip en rijst vaak niet meer dan €4. Een heerlijke snack zoals een vegetable roti kost ongeveer €1. Ga je bij een wat duurder restaurant eten dat meer op het toerisme is ingesteld dan liggen de prijzen wat hoger. Een smoothiebowl in een hip tentje kost €5, voor een avocado toast betaal je rond de €6 en een koffie €2,20. De kosten voor een hoofdgerecht in een goed aangeschreven restaurant liggen tussen de €7 en €12. Een fles water van 1,5 liter kost €0,50 en datzelfde geldt voor een verse kokosnoot. Daarentegen is alcohol relatief wel weer behoorlijk prijzig in Sri Lanka. Een biertje in een restaurant kost al snel €2,50.

Kosten voor accommodaties in Sri Lanka

De prijzen voor veel accommodaties zijn seizoensgebonden in Sri Lanka. In het hoogseizoen -december/m maart & juli en augustus- stijgen de prijzen en in het laagseizoen zakken de prijzen. Zo hebben wij in het laagseizoen voor €20 geslapen en vertelde de eigenaar dat hij diezelfde kamer in het hoogseizoen voor €40 verhuurde.

De kosten voor accommodaties heb je natuurlijk voor een groot deel zelf in de hand want je kan het zo duur of goedkoop maken als je zelf wil. Kies je voor een luxe hotel met een mooi zwembad op een bijzondere locatie dan betaal je al snel €50 of meer per nacht. Een tweepersoonskamer in een populair middenklasse hotel of hostel kost tussen de €30 á €40 per nacht. Kies je voor een eenvoudig guesthouse dan moet je rekenen op zo’n €15 tot €25 per nacht voor een tweepersoonskamer. Om een idee te krijgen van alle prijzen van hotels en hostels, dan kan je onze favoriete accommodaties in Sri Lanka bekijken.

Kosten voor vervoer in Sri Lanka

Reizen met het openbaar vervoer is belachelijk goedkoop in Sri Lanka. Een uur in de bus kost omgerekend ongeveer €1,00. De trein is nóg goedkoper. Je kan er ook voor kiezen om met een privé taxi naar de volgende bestemming te reizen als je even geen zin hebt om met de bus of trein te reizen. Voor een rit van 3,5 uur in een taxi met airco betaal je ongeveer €60. In Sri Lanka zal je ook veel gebruik maken van tuktuk’s. Ze rijden door het hele land en ze brengen je voor een prikkie overal naartoe. Ben je van plan om veel te ondernemen op een bestemming dan kan het handig zijn om een scooter te huren. Dit kost ongeveer €7 per dag.

Kosten voor tours, activiteiten en entree

Bepaalde tours en excursies kunnen best aan de dure kant zijn in Sri Lanka. Als je bijvoorbeeld de Lion Rock in Sigiriya wilt beklimmen moet je een entreeprijs van €34 betalen. De entree voor Yala National Park kost rond de €30 en voor Wilpattu National Park betaal je zo’n €14. Een authentieke kookles in Sigiriya kost rond de €50 en voor de walvistour in Mirissa betaal je rond de €35. Gelukkig zijn ook veel bezienswaardigheden in Sri Lanka gratis te bezoeken zoals de vismarkt in Negombo, de theefabriek in Nuwara Eliya en vele andere plekken.

Gemiddelde kosten per dag voor Sri Lanka

Het is natuurlijk moeilijk te zeggen wat de gemiddelde kosten zijn voor reizen in Sri Lanka. Je hebt dit helemaal zelf in de hand en het ligt er maar net aan wat jouw reisstijl is. Slaap je in goedkope guesthouses, ga je voornamelijk eten bij lokale restaurants en reis je met het openbaar vervoer? Reken dan op ongeveer €35 tot €45 per dag wanneer je met twee personen reist. Verblijf je in wat luxere hotels, ga je eten bij hippe restaurants en pak je geregeld de taxi? Dan zal je op €50 a €60 of meer moeten rekenen.